• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
    • TOKAT ALMUS BAGTAŞI KÖYÜ
    • www.bagtasider.com

BAGTAŞI KÖYÜ

     

          Köyümüz Tokat ili Almus ilçesine bağlı, Tokat’tan 107 km. Almustan 76 km. uzaklıkta, ilimizin Sivas ile sınır olduğu Tozanlı bölgesinde kurulmuştur. Etrafı dağlarla çevrili olan kasabamız önünden Tozanlı çayı geçmektedir. Kasabamızın doğusunda Çayönü Köyü, batısında Bağtaşı Yaylaşı Güneyinde Kolköy, Kuzeyinde ise Çaykaya ve Çaykıyı Köyleri bulunmaktadır.  Kasaba halkı tarım ve hayvancılıkla geçinmektedir. Kasabamızın mükemmel doğası ve harika ormanlarıyla görülmeye değer 2 adet yaylası bulunmaktadır. Yaylalarımızın İlk baharda göç edileni Gürgenevi ve yazın göç edileni güvez (baş yayla) olarak adlandırılmıştır.

KÖY HALKI VE MESLEKLERİ

         Kasabamızda geçim derdi nedeniyle ilköğretimini tamamlayan gençlerimiz İstanbul veya Ankara’ya gelerek buralarda iş hayatına atılmışlardır. Bu nedenle de kasabamızda genç nüfus yok denecek kadar azalmıştır. Kasaba nüfusu daha çok gurbette çalışıp emekli olmuş ve kasabaya yerleşmiş büyüklerimizden oluşmaktadır. Büyüklerimizin içindeki sıla hasretinden kurtulmak için emekli olduktan sonra, tekrar kasabamıza dönmesi nedeniyle tüm hemşerilerimizin kasabamızla bağları hiçbir zaman kopamamıştır.  Gurbette yaşayan hemşerilerimiz ağırlıklı olarak Hamamcı veya oto tamircisi olmuşlardır. Bunun en önemli nedeni ise gurbete ilk gelen hemşerilerimizin bu mesleklerde çalışması ve daha sonra gelen gurbetçilerimizin de onların yanında çalışmaya başlamasıdır. Bu iki meslek resmen kasaba halkının genel geçim kaynağı olmuştur. Daha sonra gurbete yerleşen aileler çocuklarını okutmaya özen göstermiş ve bu sayede gençlerimizin birçoğu, mimar, mühendis, avukat, öğretmen, doktor, hemşire olmuş ve şu an devletin ve özel sektörün çeşitli kademelerinde çalışmaktadırlar.

TARIM

         Kasabamızda doğa koşulları nedeniyle verimli bir şekilde tarımcılık yapılama maktadır. Yapılan tarımcılık zor şartlarda ve engebeli arazide olduğu için sadece kasaba halkının kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir.  Kasaba halkının en verimli ve düz arazileri, yazı ve düz ağaç olarak adlandırılan alandan ibarettir. Bu alanda da tüm kasaba halkının birer tarlası bulunmaktadır. Bu arazilerde daha çok domates, fasulye, patates, salatalık gibi temel sebze ihtiyacını karşılamaktadır.Kasabamızın zor arazi şartları nedeniyle halen bazı tarım alanları saban ile sürülmekte ve kızak ile sap taşınmaktadır. Bu zorlu doğa şartları ve yaşlı nüfus nedeniyle tarımcılık kasaba halkı için gelirden ziyade eziyet olmaya başlamıştır. Bu nedenle de bu zor arazilerin ekimi bırakılmıştır.Kasabamızda yaygın olarak ceviz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Tüm kasaba halkının mutlaka dikili birkaç ceviz ağacı bulunmaktadır. Bu bölgede yetişen cevizler ince kabuğu ve müthiş lezzeti ile Tozanlı cevizi olarak ünlenmiştir. Ayrıca kasabamız çevresinde yabani fındık, kuşburnu ve böğürtlen yetişmektedir. 

 HAYVANCILIK   

      Kasabamızın tek geçim kaynağı hayvancılık diyebiliriz. Kasaba halkı hem kendi ihtiyaçları hem de kurbanlık için büyük baş hayvan yetiştiriciliği yapmaktadır. Orman arazilerimizin korunması amacıyla keçi yetiştiriciliğinin yasaklanması nedeniyle kasabamızda küçükbaş hayvan yetiştiriciliği tamamen yok olmuştur. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin kalkması en çok Güvez yaylamızda bulunan Sağlak meydanında koyunların sağıldıktan sonra kuzuları ile birleşimini izleme keyfini ortadan kaldırması nedeniyle gurbette olan ve o köyde doğup, orada çobanlık yapmış tüm gurbetçilerimizin içinde bir uhde olarak kalmıştır.          Kasaba halkı ayrıca arıcılıkla da uğraşmaktadır. Arıcılık bazı aileler tarafından sadece kendi ihtiyacını karşılamak üzere, bazıları tarafından ise ticaret amaçlı yapılmaktadır. Müthiş doğası ve ormanlarıyla kasabamızda doyumsuz lezzetlerde bal üreticiliği yapılmaktadır. 

MİNAREMİZ      

           KÖYÜMÜZÜN önde gelen iş adamlarından Sayın Mehmet TAŞKIRAN’ın maddi desteği ve kasabamızda yaşayan halkımızın imece usulü yardımlaşmasıyla yapılan minaremiz görenleri hayrete düşüren uzunluğu ve güzelliğiyle kasabamızın sembolü haline gelmiştir. Minaremiz tam 87 metre uzunluğunda ve üç şerefeli olup, Tokat ilinde bulunan en uzun minaredir. 
Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam16
Toplam Ziyaret118409
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Hava Durumu
ATATÜRK KÖŞESİ



KURBAN OLDUĞUM


TOKATA BAGLIDIR BAGTASI KOYU
CICEKLI DE ACAR KIRMIZI GÜLÜ
PERVANADA OTER DERTLI BULBULU
OTUSEN DILENE KURBAN OLDUGUM
....****....*****.....****
ICINDEN CAGLIYOR YESIL IRMAGI
YAYLASINDA YEDIM KAYMAGI YAĞINI
SİRİN OLUR BAHCELERI BAGLARI
CAGLAYAN SELİNE KURBAN OLDUĞUM
****....****....*****
ABRUL AYI GURGEN EVI KAR 'İDİ
NİCE SALİF AĞA, KADİR DAYI VAR'İDİ
SANKİ  DELİ GÖNÜLE ÖLÜM YOK İDİ
ISSIZ YAYLALARINA KURBAN OLDUGUM... *****************
***:)
YAZAN:NECATİ COŞKUN